subota, 22. rujna 2018.

Obiteljski odnosi u praslavenskom panteonu - Fea Munitić


Obiteljski odnosi u praslavenskom panteonu - besplatno predavanje
Struktura i dinamika obiteljskog sustava praslavenskog panteona otkriva nam mnoštvo skrovitih veza čija je glavna značajka to da u božanskoj obitelji ne vladaju idilični odnosi, nego odnosi složenih interakcija od koji su neke, s našeg današnjeg stajališta, ne baš simpatične i, na prvi pogled,,ne baš ni moralno neupitne.
Tko su Perun, Veles i Mokoš, tko su Jarilo i Morana? Koje su njihove uloge u božanskoj obitelji, jesu li te uloge stalne i nepromjenjive, tko tu obitelj održava, tko je razara, koja životna načela zastupaju ti likovi? Kako se obiteljski odnosi očitavaju u godišnjem ciklusu i svekolikoj prirodi koja nas okružuje? Ne radi li se ovdje o cjelovitoj ekologiji u izvornom i najdubljem smislu te riječi?
Ono što znamo o tom praslavenskom božanskom obiteljskom sustavu i njegovom podrijetlu zapanjujuće je intrigantno i veoma sadržajno iako još ne smijemo govoriti o cjelovitom saznanju.


Predavačica: Fea Munitić
 
Književnica iz Splita, radila kao urednica i autorica turističko-planinarskih vodiča pri HGSS-u. Priključila se projektu "Sakralna interpretacija krajobraza" Filozofskog fakulteta u Zg (2006-2010). Upoznala se s akademikom Radoslavom Katičićem (i ostalim znanstvenicima koji su sudjelovali u projektu). Na osnovi svega onoga što je prateći projekt naučila i vidjela u terenskim obilascima osmislila je i sastavila predavanje o praslavenskoj mitologiji (i njenim tragovima u okolici Splita) koje je dosad, što samoinicijativno, što na poziv kulturnih i turističkih djelatnika, održala na desetak mjesta u Hr (jedno i u Bg). Smisao predavanja jest približiti otkrića toga projekta, upoznati zainteresirane s impresivnim rezultatima 30-godišnjeg rada i istraživanja akad. Katičića na području pretkršćanskih vjerovanja u Hrvata i prikazati puteve kojima su se ta vjerovanja do danas sačuvala. 🙂

Mjesto i vrijeme: Gaia Kolektiv, DC Rojc, Gajeva 3/3, Pula, 22.9. u 19 sati
Kontakt: 095 710 3195, gaiaistra@gmail.com